Forlænget returret til d. 15 januar

Arbejdslamper

Hvad er en arbejdslampe?

Arbejdslamper kan dække over mange forskellige typer belysning, der kunne være brug for i arbejdssituationer. Det kan være en håndholdt arbejdslampe, som du kan have med i hånden og som ikke fylder noget i lommen, en pandelampe, hvis du har brug for lys i synsfeltet eller en mobil arbejdslampe, du kan tage med dig, når du skal ud af løse en opgave.

Arbejdslampen kan have stor betydning for din krops velvære og et godt arbejdsmiljø. Selvom det kan virke banalt, da man jo naturligvis skal kunne se, hvad man laver, kan den rette arbejdsbelysning hjælpe til højere effektivitet og mindske risikoen for hovedpine, træthed og irriterede øjne, mens du arbejder.

Arbejdslampe – sådan finder du den rette til dig!

Før du vælger hvilken lampe du skal købe ind til din arbejdsplads, er det værd at overveje hvilke opgaver og situationer, lampen skal bruges i. Hos Raylume har vi et stort udvalg af LED arbejdslamper, da vi mener det er den bedste og mest praktiske arbejdslys lige nu. Du finder vores store udvalg af arbejdsbelysning her.

Tidligere har der været stor brug af lamper, der lyste med halogen- eller glødepærer. Det kunne både være en dyr fornøjelse og den bløde belysning, der kommer ud af disse pærer, kan tilmed virke søvndyssende på brugerens øjne. Der er i dag en ny og mere energieffektiv måde belyse på – nemlig LED-pæren.

Der hvor LED lamper skiller sig ud fra de traditionelle lyskilder, er på deres levetid og energieffektivitet, men også deres holdbarhed og hårdførhed er imponerende – og værd at være opmærksom på i arbejdsøjemed. Har du for eksempel brug for en håndlampe, kan den risikere at støde ind i en overflade. Det vil ødelægge en glødetråd i en traditionel gløde- eller halogenpære, men ved LED pærer, vil det ikke betyde noget, da de ikke lyser med glødetråde.

LED lamper – vink farvel til watt

Med de nye og moderne LED-pærer, vinker vi også farvel til måleenheden ‘watt’. Selvom watt ikke angiver lyskildens lysmængde, blev glødepærer valgt alt efter hvor mange watt den brugte. Jo flere watt der blev brugt, desto højere lysmængde kom der ud. LED-pærens lysmængde måles i stedet i ‘lumen’. Jo højere lumen niveauet er for en LED-pære, der er ikke-retningsbestemt, desto større lysmængde. Retningsbestemt LED-lys er, for eksempel, spots.

Når du undersøger mulighederne for arbejdsbelysning, vil du med sikkerhed også støde på ordet ‘candela’. Dette er endnu en måleenhed, der fortæller os, hvor meget lys der bliver sendt i én retning eller i en bestemt vinkel. Der er som regel angivet en spredningsvinkel i grader, når du har med denne type lyskilde at gøre.

LED arbejdsbelysning – hvorfor?

Der er en række fordele ved at have LED arbejdslys. Udover at LED-lys vil tænde med det samme, vil de også...

  • … give et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne
  • … være mere energieffektivt
  • … have en længere levetid
  • … have en større holdbarhed

LED arbejdslys har generelt en køligere belysning end de traditionelle glødepærer. Det har en aktiverende effekt, modsat glødepærens lys, hvor den varm tone kan virke søvndyssende. Denne farvetemperatur måles for LED-pærerne i ‘kelvin’ – og det er en god idé at kende kelvin graderne inden du indkøber LED-belysning.

Kelvin skalaen (K) kender nogle måske i forbindelse med temperaturmålinger i celsius eller fahrenheit, hvor der angives både varme og kulde. Kelvin skalaen for LED-pærer er inddelt efter samme princip og går fra kold belysning til varm belysning. Den kolde belysning angives ved høje kelvinværdier, eksempelvis 10.000K, mens den varme belysning er de lave kelvinværdier, eksempelvis 1.000K.

Den almindelige glødepære har en kelvinværdi på ca. 2.700K, som altså er en almindelig varm lysfarve, men det anbefales at kelvinværdien for arbejdsbelysning – alt efter brug – er en smule køligere end denne lysfarve, eksempelvis på omkring 3.000K. Det virker umiddelbart ikke som en meget stor forskel på papiret, men der er en meget større forskel i oplevelsen af belysningen i de lavere værdier, da skalaen er logaritmisk opbygget.

Opfriskende lys - mere effektivitet

Foruden den effektivitet, der kommer blandt medarbejderne, på grund af det mere opfriskende lys, er LED-pæren også mere effektiv på energien. LED bruger, helt generelt, langt mindre strøm end de traditionelle lyskilder – faktisk er LED op til 10 gange så energieffektivt som eksempelvis halogen. Det kan ses på elregningen!

De bedste LED lamper har en pære, der kan leve lige så længe som lampen. Afhængigt af brugen, kan nogle have en levetid på op til 50 år – eller 50.000 timer. Det vil sige, at det næsten er slut med at skifte pærer – i hvert fald lige så ofte som det kan være tilfældet med de traditionelle halogen- eller glødepærer.

Smatidig, er LED lys meget mere robust og modstandsdygtigt, da lyset ikke kommer fra en glødetråd. Dermed er LED ideelt til arbejdsbelysning, der skal bruges til opgaver i ufremkommeligt vejr eller terræn. Det vil sige, at du ikke skal bekymre dig om holdbarheden af din arbejdslampe og om pæren nu er sprunget.

Moderne LED lamper fra Raylume

En moderne LED lampe er en rigtig god investering. På grund af den lange levetid, slipper du for konstant at bruge mange penge på god arbejdsbelysning. Derudover får du også et slidstærkt produkt, der kan holde til lidt af hvert – uanset om du er udenfor i regnvejr eller om du skal vælte en væg indenfor. LED lamper er i dag det mest hårdføre alternativ, når man snakker om arbejdsbelysning.

Nogle arbejdslamper har også indbygget batteri. Dermed kan du have belysning hele tiden – også selvom der ikke er en stikkontakt. Det kan være rigtig nyttigt i situationer, hvor der ikke er meget plads eller hvor du måske vil skygge for den store arbejdslampe på stativ. Alle vores arbejdslamper, der indeholder et batteri er selvfølgelig genopladelige.

Hvorvidt din LED lampe skal have batteri, afhænger selvfølgelig af, hvad du skal bruge den til. Hvis du har brug for arbejdsbelysning i et større rum, som for eksempel en malerlampe, kan du med fordel vælge en lampe, der kan tilsluttes en almindelig stikkontakt. Dette vil alt andet lige give det bedste resultat i den situation.

Hos Raylume har vi udelukkende lamper, der er lavet af kvalitetsmaterialer. Har du spørgsmål til produkter eller er du i tvivl om andet i forbindelse med arbejdsbelysning, så er du altid velkommen til at kontakte os her.